Сърцата на хората, които живеят в замърсени райони, са по-слаби, отколкото на дишащите по-чист въздух, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Британски учени откриха доказателства за вредата от мръсния въздух дори когато изгорелите газове от дизеловите автомобили са под средата на границата за безопасност, приета от Европейския съюз. Това показва, че сегашните нива на допустимо замърсяване на въздуха "не са безопасни и трябва да бъдат понижени", заяви кардиолог, участвал в изследването.

Когато се движат по тротоара, хората трябва да ходят от вътрешната страна, възможно най-далече от автомобилните ауспуси.

Учените от университета "Куин Мери" в Лондон са изследвали сърцата на 4255 човека на средна възраст 62 години с магнитен резонанс, като са прегледали и средните нива на замърсяване с фини прахови частици в районите, където живеят.

"Установихме, че колкото по-голямо е замърсяването, толкова повече сърцата се уголемяват и по-лошо работят - каза д-р Ней Аунг от екипа. - И двата показателя са свързани с по-голяма заболеваемост и смъртност".

Заболяванията на сърцето на живеещите в райони със замърсен въздух най-вероятно се дължат на възпаление. Вдишването на фините прахови частици предизвиква възпаление на белите дробове, след което то настъпва в цялото тяло.