Японките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго.

Ето и някои от тайните, свързани с храненето, които поддържат японките в перфектна форма.

Богат и балансиран хранителен режим

Съществува доста погрешно схващане, че японците ядат единствено суши. Техният хранителен режим всъщност е доста разнообразен. По принцип предпочитат риба, водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове и зелен чай.

Японският хранителен режим е сравнително балансиран и почти изключва висококалорични и вредни храни. Японците разчитат най-вече на сезонни продукти, като през зимата те консумират най-вече месо, риба, топли напитки и супи.

Методите за приготвяне на храна

В традиционната японска кухня храните най-често се обработват чрез задушаване, печене или пържене, но в специални тигани с минимално количество мазнина. Зеленчуците са нарязани така, че едновременно да изглеждат добре и да се приготвят по-бързо.

Преимуществото на тези методи за приготвяне е, че те успяват да запазят много от хранителните свойства на продуктите. Зеленчуковият бульон е в основата на повечето от ястията им. Японките много внимават с подправките, за да запазят храната лека, така че да не окаже негативно влияние върху стомаха, черния дроб и бъбреците.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Културата на хранене

Самото хранене също е ритуал в Япония. Местните ядат бавно, чрез малки парченца, като спомагателните прибори и чинии са малки. Те се стремят да запазят естествения вкус и вид на храната и затова рядко декорират ястията си.

Не е за предпочитане да се смесват различни гозби в една чиния. Всяко ястие трябва да си има собствено място на масата. Чинията не трябва никога да е препълнена до горе, което ще ни помогне и да не преяждаме.

Ориз вместо хляб

Оризът е съществена част от всяко хранене и много често се приготвя без никаква сол и масло. Липсата на тестени продукти поддържа японките в чудесна форма.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Закуската е основното хранене през деня

Закуската е най-важното хранене за японците през целия ден. Тя обикновено включва риба, ориз, омлет, соеви ястия със зеленчуци, водорасли и чай.

Без сладки изкушения за десерт

Десертът рядко съществува в менюто на японците, а ако има такъв, той е в много малки количества. Очакванията на самите японци към сладкото са доста по-различни от нашите. Те не наблягат на кейкове и кремове.

В японската кухня присъства дори сладолед, приготвен от ориз. Принципно техните десерти са с ниско съдържание на мазнини и захар.

Превод и редакция: Зорница Йосифова