Устата пресъхва, езикът залепва за небцето и затруднява говоренето, дъвченето и преглъщането. В медицината това състояние се нарича ксеростомия (орална сухота). Кога е следствие от недостатъчно приемане на вода и кога издава заболяване?
Различни са причините за ксеростомията.

С течение на годините намалява производството на слюнка, която се състои 99% от вода. Лекарите съветват възрастните хора да пият вода и без да изпитват жажда. Защото секретът, произведен от три двойки слюнчени жлези (оолоушната, подчелюстната и подезичната), притежава защитни функции и е важен за целия организъм. Слюнката наподобява естествен душ за устата, който отмива и унищожава вредните бактерии, снабдява зъбите с калций и фосфати, неутрализира излишните киселини, разяждащи зъбния емайл.

Орална сухота може да причини и прекомерната употреба на кофеин и никотин. Много често този симптом е следствие от употреба на медикаменти. Над 500 лекарства са сред виновниците за неприятното усещане -силни аналгетици, хапчета за понижаване на кръвното налягане, медикаменти срещу диабет, антидепресанти.

Но не са редки случаите, в които сухотата в устната кухина издава заболяване. Специалистите определят този симптом като водещ при диабета. Други възможни диагнози са възпаление на слюнчените жлези, вирусни заболявания, артериална хипертония, нарушения във функциите на щитовидната жлеза, проблеми с бъбреците, Синдрома на Гужеро-Сьогрен. Затова не подценявайте този сигнал на тялото и се консултирайте с личния си лекар.

Оралната сухота прави зъбите по-уязвими на кариес, може да причини лош дъх, възпаление на венците и смущения на съня. За да се предпазите, пийте вода през целия ден, съветват специалистите. Намалете сладките храни, тъй като захарта се свързва с водата и затруднява образуването на слюнка. Работата на слюнчените жлези може да стимулирате, като дъвчете дъвка (без захар), смучете бонбони (също без захар) и ядете по-твърди храни (с тях ще масажирате и венците).

Поддържайте по-висока влажност в помещението, в което спите.
Ето една много стара и ефикасна рецепта за овлажняване, предпазване от зъбен камък и проблеми с венците - всяка сутрин изплаквайте устата с 1 ч.л. зехтин. Резултатите идват, ако правите процедурата в продължение на един месец. В случай че работата ви е динамична и често сте в движение, може да си купите овлажняващ спрей от аптеката, който бързо облекчава симптомите при сухота в устата.

Страницата подготви ТАТЯНА ЕНЕВА , Всичко за семейството