Момиченце на четири месеца от южния румънски окръг Долж е починало в резултат на усложнения от морбили, с което броят на жертвите в страната достигна 27 души, съобщава Медиафакс, цитиран от БТА. 

Детето се е заразило с морбили от непълнолетната си майка, която не е била ваксинирана. Това е шести смъртен случай от морбили в окръг Долж. Според медиците повечето случаи на морбили в този район са сред ромските общности с многолюдни семейства, които отказват да се ваксинират.

"Ще се направи епидемиологично разследване. Ще се опитаме да ваксинираме тези, които са били в контакт, стига да искат. Но те отказват да се ваксинират. Мнозинството от случаите са в затворени общности, не ходят на училище, затова не е имало проблеми в училищата", заяви Щефан Попеску, говорител на Дирекцията за обществено здравеопазване в Долж.

Над 5000 случая на морбили са регистрирани в Румъния.

По-рано този месец президентът Клаус Йоханис отправи призив към управляващите да решат спешно проблема с ваксините, като подчерта, че подкрепя задължителното ваксиниране на децата. От своя страна здравният министър Флориан Бодог увери, че Румъния разполага с необходимия й брой ваксини за тази година.