Д-р Емилия Бенова

Хората на възраст от 30 до 50 все по-често се оплакват от болки в гърба, но напоследък все по-често се оплакват и по-млади. Липсата на движение, едностранното натоварване и неправилната постановка на тялото са най-честите причини за болезненото напрягане на гръбначната мускулатура.

Проблеми могат да предизвикат също психическият стрес и преумората. Когато болките се появят, те принуждават към режим на щадене - най-често се изключва движението, но напрежението и болките не изчезват, а се увеличават. Силният гръб не познава болката. Дори чрез обикновени мерки могат да бъдат предотвратени оплакванията и да се подобри качеството на живот.

Щадене на гърба при вдигане и носене на тежести, подходящ матрак за спане, поддържане правилна стойка на тялото пред компютъра могат да изиграят решаваща роля за разтоварване на напрежението в гърба. Препоръчват се специална гимнастика и плуване, тъй като колкото по-силна е мускулатурата, толкова по-здрав е гърбът. Сгряващи бани, мазила или пластири стимулират кръвоснабдяването и освобождават мускулите. Облекчение може да донесе релаксиращият масаж със стимулиращи кръвообръщението масла. Много важно е движението.

Леките болкоуспокояващи могат да облекчат симптомите, но те не лекуват причинителя. Друга възможност да се отпуснат напреженията предлага акупунктурата или билковите средства с екстракти от конски кестен, планински клек, арника и др. Ако болките не преминават е необходима консултация с лекар.