Франция взема строги мерки и създава закон, който ще се бори срещу нарастващите случаи на болни от анорексия модели, съобщава zeit.de.

Необходимо е моделите да имат специално удостоверение от лекар, че тяхната дейност е съвместима със здравословното им състояние. По този начин министерството на здравеопазването иска да предотврати разпространението на спорните идеали за красота.

Медицинското свидетелство, което трябва да притежават моделите, е със срок две години. А ако някой от тях практикува професията си без да притежава новия документ, е застрашен от затвор и глоба в размер на 70 000 евро.

Във връзка с измерването на теглото, моделите могат да бъдат разделени в 7 категории - затлъстяване в 3 категории; прекомерно, силно и леко наднормено тегло, както и нормално тегло. Индексът за нормално тегло е между 18.5 и 25, а стойности под 18.5 се считат за индикатор под нормата.

Френският министърът на здравеопазването споделя, че различното тегло на хората ги кара да се чувстват малоценни и влияе пагубно на тяхното самочувствие, а всичко това води до влошаване за здравето им.

Израел също е сред страните, които вече са приели този закон.

Превод и редакция: Кристина Иванова