- Кажете ни защо искате актуализация на бюджета по малко от два месеца след сключването на националния рамков договор?

- Да това е така, но бюджета нека да уточня за зрителите, всъщност това е годишен бюджет. Той се черпи още от януари, от началото на годината. С рамковия договор, който подписахме, който стартира от 1 април, договорихме всъщност увеличаване на средства в болнична помощ. Това каза д-р Галинка Павлова пред ТВ Европа.

"Акцентирам на тези средства за болнична помощ, където днес е проблемът и съответно поводът за тази среща, за тази актуализация, която искахме. Договорихме да бъде увеличен бюджета за болнична помощ със 165 милиона, но държа да отбележа, че въпреки тези пари от резерва, които ще бъдат насочени към предварително заложения бюджет за болнична помощ, не можахме да достигнем исканата сума. Лекарският съюз настояваше за още около 25 милиона и това щеше да внесе спокойствие в болнична помощ", каза още тя.

"Не можахме да убедим надзора, как да бъдат разпределени парите от резерва и да се даде още малко тежест върху болничната помощ. И ето след като изтекоха първите три месеца започнаха сигналите от цялата страна, от различни болници, от различни РЗОК, и за да стане ясно на зрителите, да не говорим за големи цифри, за милиарди ще ви дам следния пример за да ме разберат зрителите и няма да се уморя да го повтарям този пример: ако имате 50 ст. и ви дам още 50 ст. вие ще имате 1 лев, т. е. вашите пари са увеличени 100%, но не може да си купите хляб, който струва 1.20 лв. Вие ще си купите хляб, но този хляб ще бъде или с по-лошо качество, или с по-нисък грамаж. Тоест парите за здравеопазване са увеличени, но те са недостатъчни, за да подсигурим качество и спокойствие на системата и да има гарантиран достъп на хората, за да не се налага да влизат в листата на чакащите. Това е конкретния повод , и затова лекарският съюз настоява резервът на касата да бъде отворен и да бъде преразгледан, и тези пари, които ние считахме че са необходими за спокойствието - около 25 милиона, да бъдат насочени към болничния бюджет", допълни д-р Павлова.