Акушерки ще правят безплатно домашни посещения у семейства с недоносени бебета, за да ги обучават как да се грижат за тях след изписването им от болница. Това предвижда българо-германски проект, който ще стартира във Втора АГ болница "Шейново" в София през юни, съобщи нейният директор д-р Румен Велев. 

Проектът е без аналог до момента у нас. Той е 3-годишен и е финансово осигурен със 75 000 евро от германска страна - благотворителната фондация "Диакония Франкфурт", която има 30-годишен опит в ранната грижа за недоносени деца.  За обучителна среща по проекта в "Шейново" гостуваха представители на ръководството и активисти на фондацията. 

"Ранната грижа е много важна при всички видове увреждания. Нужно е не да се щади съответната функция, а постоянно да се тренират и укрепват първоначалните способности, с които се е родило детето", обясни Михаел Фразе, председател на германската фондация. 

"Целта е да се окаже подкрепа на семействата с недоносени деца, които след изписването на бебето се сблъскват с много проблеми - и медицински, но повечето са психологически. Затова и проектът предвижда медицинска помощ и психологическа подкрепа", обясни д-р Велев.

През юни предстои 5-дневно обучение във Франкфурт на 5-те акушерки, с които ще стартира проектът. Всяка ще отговаря за по 10-ина бебета. През 2016 г. в "Шейново" са родени 130 недоносени бебета, или около 6,5% от родените там деца. Болницата разполага с добре работеща неонатология, която от миналото лято има най-високото 3-о ниво на компетентност в неонатологичната помощ. Това означава, че може да обгрижва и деца с най-тежката степен на недоносеност - с рождено тегло под 1000 г. "От началото на годината имаме 2 такива бебета, едното е тук вече 3 месеца. Наскоро му правиха лазерна терапия на очите", каза д-р Велев. 

В "Шейново" изграждат център за недоносени раждания, който да осигурява цялостна грижа - от проследяване на бременността, през високоспециализирана помощ и реанимация след раждането до обучение на семействата и подкрепа в гледането на бебето. "Осигуряваме специализирани прегледи и изследвания на място в болницата, на разположение е педиатричен кабинет", каза д-р Велев. 

Акушерките ще посещават всяко бебе най-малко по веднъж месечно. Семействата ще поддържат връзка с нея и могат да я извикат при нужда, но основната цел е те самите да се научат как да се справят с по-трудните грижи за недоносените деца.

В "Шейново" не просто осигуряват всекидневен контакт на майката и таткото с недоносеното бебе, докато е в неонатологията, а го насърчават, тъй като е от изключителна важност и за детето, и за семейството му. 

Такива проекти целят да намалят перинаталната смъртност, която у нас е по-висока спрямо средната в ЕС - движи се малко над 7 промила срещу 4 в ЕС, обясни д-р Велев. Това е смъртността до 28-ия ден от раждането, която в 70% се дължи на недоносеността.  Една от мерките за намаляване на най-ранната детска смъртност у нас е да се изграждат специализирани центрове, които да обхващат бременните с очаквано недоносено раждане и комплексната грижа за тях да се планира и осъществява под един покрив. Много по-трудно е да се транспортира недоносено дете, родено в болница без нужната компетентност, до специализиран център.