При какви състояния се затруднява усвояването на витамин В12 и как може да се подпом(огне усвояването на витамина, попита 52-годишна читателката ни постоянната ни съботна рубрика "Сила за живот".

Предоставяме по-долу отговорите на трима известни диетолози.   

В следващи броеве ще откликнем и на вашите въпроси,

свързани със здравословния живот и храненето

на тел. 02 942 25 62 и

чрез имейл [email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

А ето съветите на тримата лекари за усвояването на витамин В12.

Д-р Райна Стоянова: "Витамин В12, или кобаламинът е най-сложният витамин, но вече добре проучен от медицинските и биологичните науки.
Дневните нужди от него са ниски, но дори при лек недостиг може да се стигне до анемични състояния, хронична умора, депресия.
Дългосрочният дефицит може да доведе до увреждания на сърдечносъдовата и централната нервна система. Това се дължи на неговата ключова роля в производството на червените кръвни клетки (еритроцитите), които отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи. Неслучайно е известен още и като “червен” витамин.


B12 всъщност има две функции и за да ги обясня, ще се отклоня за момент към биохимията на витамина.


Под формата на метилкобаламин се използва от ензима метионин синтаза и участва в превръщането на хомоцистеина в метионин. Когато ензимът не действа добре или не е достатъчно, се увеличава количеството на хомоцистеина в организма - състояние, свързано с увеличен риск от сърдечни заболявания. Когато нивото на хомоцистеина е твърде високо, той има токсично въздействие - върху нервната и кръвоносната система. Другата функция на кобаламина е участието му в синтезирането на основния градивен елемент на хемоглобина – суцинил-коензим А, тъй като витаминът е кофактор на ензима (метилмалонил коензим А мутаза), необходим за извършването на този процес.
Тъй като витамин B12 се произвежда само от бактерии и гъбички, той се среща естествено преди всичко в животински продукти и растенията не могат да го съхраняват. Той обаче може да се открие и в някои подложени на ферментация вегански храни като темпе, мисо, екстракт от бирена мая за мазане (мармит, вегемит), както и във фортифицирани с него продукти като тофу и зърнени закуски (мюсли).

Минималният дневен прием на витамин В12 трябва да е:
Новородени, 0-6 месеца – 0,4 микрограма (мкг)
Бебета, 7-12 месеца - 0,5 мкг
Деца, 1-3 г. – 0,9 мкг
Деца, 4-8 г. – 1,2 мкг
Деца, 9-13 г. – 1,8 мкг
Юноши, младежи, мъже и жени – 2,4 мкг
Бременни – 2,6 мкг
Кърмачки – 2,8 мкг
Излишъкът на витамина се изхвърля с урината или се съхранява в черния дроб в рамките на 1 година.
Рискът от дефицит на витамин В12 е най-голям при следните групи хора и състояния:
Хора в напреднала възраст с атрофичен гастрит – атрофичният гастрит засяга често хората над 50-годишна възраст и намалява възможността на стомашната лигавица да се случва сложният механизъм по усвояването на витамин В12 от естествените храни. В този случай се препоръчва приемът му като суплемент, добавка.
Хора с пернициозна анемия – автоимунно заболяване на кръвта, засягащо 1-2% от хората, в основата на което стои наличието на тежък хроничен атрофичен гастрит, който води до увреждане на пристенните клетки на стомашната лигавица. В резултат намалява продукцията на вътрешен фактор (intrinsic factor), който представлява гликопротеин, наречен гастромукопротеин. Анемията се лекува успешно с инжекции витамин В12 или течни суплементи.
Стомашно-чревни проблеми като болестта на Крон, ентерит, синдрома на сляпата бримка или цьолиакия също са свързани с нарушено усвояване на витамина.
Вегетарианци и вегани – ако не приемат достатъчно обогатени с витамин В12 храни и мултивитамини.
Хората, приемащи определени медикаменти:
Инхибитори на протонната помпа, използвани за лечение на стомашна язва, които пречат на усвояването на витамина.
Препарат, често използван при затлъстяване, метаболитен синдром и диабет също може да попречи на абсорбцията на витамина.
Хистаминови антагонисти, използвани за лечението на стомашна язва, които намаляват усвояването на витамин В12, тъй като забавят отделянето на солна киселина в стомаха.
Бактериостатични антибиотици, които пречат на усвояването на суплементите с витамин В12 от червените кръвни телца.
Антиконвулсанти – пречат на метаболизма на витамин В12 и витамин В9. Едновременният прием на мултивитамини и антиконвулсанти води до 50% понижаване на нивата на витамин В12 в кръвта.

За дефицит на витамин В12 се говори при стойности под 200 pg/ml.
Основен източник на витамина са млякото, млечните продукти, яйцата, месото.

При вегетарианците и веганите обикновено се налага допълнителен прием чрез таблетни форми или мускулни инжекции.

При пациенти с нарушена абсорбция на витамин В12 се предпочитат мускулните инжекции. Нормализирането на нивата на хемоглобина не трябва да е индикатор за преустановяване на лечението, тъй като след около 3 години отново се стига до дефицит. Затова е уместно поддържащо лечение с по-ниски дози.
Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми. Добре е да се знае също така, че от перорална добавка от 500 мкг се усвояват около 10 мкг. Хора с дефицит на В12 се нуждаят от хиляди микрограма В12 всеки ден и такива дози се осигуряват само с инжекции.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 мкг В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална по-сериозна терапия с инжекции с В12. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение."

Д-р Лилия Пашова-Стоянова обяснява: "Витамин В12 (цианкобаламин) е представител на водноразтворимите витамини от група В с изключително важни за организма функции, свързани основно със синтезиране на червени кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, редица невротрансмитери и метаболити, необходими за нормалното протичане на физиологичните процеси, енергийния метаболизъм и поддържането на висока индивидуална имунологична резистентност.
За реализиране на всички
благоприятни ефекти
е необходимо пълноценно
усвояване на субстанцията.


Редица фактори водят в различна степен до затруднено и съответно намалено усвояване на витамин В12, като някои от тях не подлежат на корекция (като например възрастта), други са резултат от естествените промени в организма, настъпващи при определени физиологични състояния (бременност, кърмене). Най-често затруднено усвояване е налице в резултат от вредни навици (тютюнопушене, системна консумация на алкохол, непълноценно хранене), продължителен прием на определени медикаменти, както и определени подлежащи заболявания.
Никотиновата зависимост
и ежедневният прием на
спиртни напитки
значително намаляват
усвояването на В12
дори при пълноценно хранене и налагат допълнителен прием под формата на добавка.


Заболяванията на стомашно-чревния тракт като например остър или хроничен гастрит, колит, ентерит, гастроезофагеална рефлуксна болест, цьолиакия, болест на Крон, улцерозен колит, язвена болест, инфекция с Хеликобактер пилори, както и хирургичните интервенции за борба със затлъстяването (поставяне на стомашен байпас) са чести предразполагащи фактори, водещи до влошена абсорбция на витамина и развитие на дефицит.


Всички тези състояния по един или друг начин променят стомашната киселинност и понижават нивата на необходими за усвояването на витамина ензими.
Наличието на подлежаща пернициозна анемия, както и предшестваща лъчетерапия по повод на новообразувания, ангажиращи гастроинтестиналния тракт, млечните жлези и някои други органи и системи, също са една от възможните причини за затруднено усвояване на водноразтворимия витамин.


Изключително важен фактор за понижена и влошена абсорбция на цианкобаламина, наблюдаван често в клиничната практика, е
продължителният прием на
медикаментозни средства,
използвани при повишена
стомашна киселинност,
като например инхибитори на протонната помпа и Н2 блокери, някои лекарства за лечение на захарен диабет тип 2, перорални контрацептиви с високо съдържание на естроген, някои антибиотици и химиотерапевтици.


В случай че спадате към някоя от рисковите групи или проявявате някои от характерните симптоми, наблюдавани при дефицит на витамин В12 (повишена уморяемост, мравучкане и изтръпване на крайниците, проблеми с концентрацията и паметта, диспептични оплаквания, промени в устната кухина),
можете да подпомогнете
усвояването на
витамина, спазвайки
следните препоръки:
- свеждане до минимум на вредните навици;
- прием на достатъчно хранителни източници, богати на витамин В12 (месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, обогатени зърнени храни);
- прием на витамин В12 под формата на хранителна добавка;
- овладяване на симптомите на подлежащите гастроинтестинални заболявания и регулиране на променената стомашна киселинност;
- осигуряване на достатъчно голям интервал (поне 2 часа) при едновременна употреба на добавки, съдържащи витамин В12, и други медикаменти;
- прием на червени боровинки - проучвания в областта показват, че употребата на червени боровинки (под формата на плодове, сок или хранителни добавки) подобрява усвояването на цианкобаламин;
- умерена консумация на кофеин - съдържащите кофеин напитки повишават киселинността на стомашното съдържимо, което благоприятства усвояването на витамин В12.


Имайте предвид, че необходимите дневни дози варират главно в зависимост от възрастта.
Наличието на вредни навици, подлежащи заболявания и приемът на медикаментозни средства повишават дневните нужди.


Децата над 14 години и възрастните се нуждаят от 2,4 микрограма дневно, докато хората над 50 години имат многократно по-високи нужди, вариращи най-често между 6 и 15 микрограма, като при наличие на рискови фактори нуждите нарастват до 50 и повече микрограма.


Консултирайте се с вашия лекар дали се нуждаете от прием на добавки, съдържащи витамин В12, и евентуално подходящата за вашето състояние лекарствена форма (таблетки, инжекции, назален спрей) и препоръчителната дневна доза.
Леките форми на дефицит се овладяват с подходяща диета и прием на перорални хранителни добавки, докато при тежките форми е необходимо интрамускулно приложение на по-високи дози."

Ценни съвети дава и Д-р Татяна Мороховец: "Можем да си набавим важния витамин В12 само благодарение на храната, тялото не е в състояние да си го създаде самостоятелно. Но дори човек да включва в диетата си редовно всички храни, които съдържан този витамин - в частност месо, може да се окаже, че има недостиг на В12.


Епидемиологични и клинични проучвания по света показват, че това се случва много по-често, отколкото може да си мислим. Според най-драстичните резултати понякога половината от възрастното население се оказва с недостиг на В12.
Витаминът е известен и с имената кобаламин и цианокобаламин. Той е щедро представен в много продукти от животински произход. Както и в растителни, но там е в неусвоима форма, която понякога се нарича псевдовитамин В12. Метаболизмът на В12 е много особен и сложен процес. Но е достатъчно човек да знае, че процесът не се извършва по същество в стомаха, а по-късно по пътя си през стомашно-чревната система. Абсорбира си в сляпото черво на човека, след което трябва да се задейства един белтък в тялото - т.нар. вътрешен фактор, без който витамин В12 си остава в чревния тракт. Организмът обаче не може да се възползва от веществото, докато е там, и то се извежда с фекалиите като непотребен отпадък.


При пернициозната
(В12 дефицитна анемия)
в стомаха не се изработва вътрешен фактор и витаминът не се усвоява даже при достатъчно постъпление с храната. Най-честа причина за това е атрофичният гастрит.
Всъщност неусвояването на кобаламина не води до светкавичен здравословен проблем.
Черният ни дроб е
склад на витамин В12,
затова анемия се развива
2-4 години след като е
престанал да се абсорбира нормално в червата.


Оскъдното или липсващо количество вътрешен фактор е най-разпространената причина за дефицит на В12, но са възможни и други.
Например бактериален свръхрастеж в тънките черва, което препятства на абсорбция на витамин В12; някои заболявания като болест на Крон; операции, при които е отстранена част от стомаха или от тънките черва, в които се абсорбира витаминът.
Строга вегетарианска и още повече веганска - с пълно изключване не само на месо, но и на мляко, яйца и др. храни от животински произход, също води до дефицит на В 12.

Такъв ефект може да съпътства приема на противозачатъчни таблетки. Дефицитът може да е последица също и от заболявания на черния дроб и на панкреаса.
При гнилостна флора в червата също се забавя усвояването на витамина, но се смята, че срещу това помага приемът на млечно-киселите и други “добри” бактерии. Това се постига с включване на повече плодове в менюто и добавяне на пробиотици.

При доказана липса на витамин В12 е добре да се направи и изследване за
паразити, които също забавят усвояването му.

Всичко това обяснява защо борбата с дефицита на цианокобаламин при изредените състояния трябва да започне с лечението на заболяванията.
За компенсиране на дефицита на важния витамин той най-често се внася инжекционно.
В12 има важна роля за кръвотвореното и по-точно за образуването и “узряването” на червените кръвни клетки - еритроцитите. Когато е в недостатъчни количество, се поражда риск от анемия.

Кобаламинът има решаващо значение за пълноценната работа на мозъка и на цялата нервна система. При дефицит се наблюдава изтръпване на крайниците, мравучкане, загуба на чувствителност в краката и ръцете, нарушава се работата на мускулатурата.
При липсата на В12 се развива специфична разновидност на цветна слепота -
нарушено е възприятието
за жълт и син цвят,
свързана е и с възпаления
и парене в езика, загуба
на тегло, депресивни
състояния, влошаване на
умствените способности.
Витаминът е много важен за костно-мускулната система. Той ускорява растежа на костите, което го прави незаменим в период на растеж при децата! Мускулите се командват от нервната система и гръбначния мозък. Цианкобаламинът поддържа живота в клетките на тези системи и осигурява правилното им функциониране.
Доказано е, че подобрява холестероловата обмяна.
Високо съдържание на В12 предлагат животинският дроб и рибата и морските дарове.

На първите места се класират пуешкият, гъшият и патешкият черен дроб.
Например само 5 грама пуешки дроб задоволява дневните нужди на човека от този витамин.

Супербогати на него са и мидите, стридите, октоподът, скумрията, херингата, сьомгата, рибата тон. В12 е много добре усвоим и от млечни продукти и яйца. Всички меса са отличен източник на кобаламин, аз
препоръчвам като
най-подходящи във връзка
и с отчитането на други
критерии заешкото,
говеждото и телешкото
месо. Средно около 100 грама месо дневно осигурява необходимата на организма ни доза кобаламин.
Така че имаме дълъг списък на храни, богати на витамин В12.

Как да помогнем усвояването му?

Трябва да знаем, че колкото и да са полезни плодовете,
прекалено висок прием
на витамин С забавя
усвояването на В12
Това е аргументът да не се увличаме в ненужно големи порции цитрусови и други плодове и фрешовете от тях по време на основните хранения. Не само по тази, но и по други причини плодовете са по-подходящи като междинна закуска.
Недостиг на калций също забавя усвояването на кобаламина.
И още един съвет, в който очаквам непременно да се вслушате: винаги при диагностициране на анемичен синдром първо посетете лекар, за да се изключат много сериозните причини, довели до анемия, и тогава се наслаждавайте на природните продукти, за да сте здрави!"