Според статистиката всеки пети жител на Земята страда от гъбични заболявания на ноктите на краката. Причините за възникване са най-разнообразни – от слаб имунитет до неправилно подбрани обувки.

Здравата нокътна пластина трябва да е равна, розова и блестяща. Ако едно от тези изисквания не е изпълнено, значи има проблем. Около 50% от всички заболявания на ноктите са гъбични инфекции. Освен чисто естетическия проблем, лечението е доста продължително.

Обикновено всичко започва с парене и сърбеж между пръстите. След това се образуват мехурчета, които се пукат и се получават ранички. Ако не се започне веднага лечение, гъбичките се разпространяват към ноктите и бавно, но сигурно завземат нови пространства. Главните симптоми са: ранички в гънките между пръстите, сърбеж, парене, зачервяване, удебеляване, изтъняване или крехкост на нокътя.

Зони на риск

Гъбичките по ноктите се предават от човек на човек. Основният път на проникване е кожна инфекция – чрез микро ранички. Тези ранички може да се появят в резултат на прекалено тесни и неудобни обувки или на попадане на пясък в пространствата между пръстите.

В рисковата група са хората, които имат нарушения в кръвообръщението на краката, деформации на стъпалото, страдащи от прекомерно изпотяване на краката или от наднормено тегло.

Стресът, пушенето, злоупотребата с алкохол са фактори, понижаващи имунитета, които е възможно да причинят и гъбички. Може да се заразите в басейна, в банята на фитнеса, в салона за педикюр и маникюр, на плажа и на други обществени места. Вероятно е да пострада цялото семейство, ако ползва една вана или общи кърпи за тяло.

целия текст четете на mila.bg