Ново американско проучване показва, че жените на средна възраст, които следват диетата на Аткинс са изложени на повишен риск от сърдечна недостатъчност, предава "Дейли мейл".

Диетите, базирани на консумацията на месо, увеличават значително риска от изпадане в нелечимо здравословно състояние при хората над 50 години. В същото време тези, които консумират повече протеини от зеленчуци са изложени на по-малък риск от сърдечна недостатъчност.

Диетата на Аткинс съветва тези, които са решили да я спазват, да изхвърлят въглехидратите от менюто си за две седмици. Милиони хора последваха тази диета, когато тя стана популярна в края на 90-те години на миналия век. Сред последователите й са холивудските звезди Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу.

Предишни изследвания установиха, че диетата на Аткинс увеличава риска от запек, което пък е ключов фактор за заболяване от рак на дебелото черво.

Американски учени са проследили състоянието на 100 хил. жени на възраст между 50 и 79 години в продължение на 5 години, а 1711 от тях са развили сърдечна недостатъчност.

Жените, участвали в проучването, сами са докладвали за хранителния си режим.

Изследователите открили, че жените, които консумират повече протеини са в значително по-голям риск, в сравнение с тези, които консумират по-малко месо.

Водещият изследовател д-р Мохамед Фирас Барбър от университета „Браун“ в Роуд Айлънд споделя: „Необходимо е по-добро разбиране риска от диетите. Оказва се, че сърдечната недостатъчност сред жени след менопауза е не само широко разпространена, но е и предотвратима чрез промяна на хранителния режим“.

Диетите, базирани на плодове, зеленчуци, пълнозърнени храни и нискомаслени млечни продукти са препоръчителни, за да се запази сърцето здраво. Експертите съветват дамите да избягват червеното месо и да консумират само пилешко, без кожата, ако желаят.

Разберете кои са най-големите лъжи и митове за диетите във видеото горе.