Нормите ни до 100 пъти по-ниски от международните.

Публични стават данните за около 6000 източника на електромагнитни полета в България. Точното им разположение в населените места и стойностите с колко ни облъчват базовите станции и комуникационните предаватели влизат в уеб регистър, съобщи ръководителят на проекта проф. Мишел Израел.

От началото на месец май всеки ще може да провери данните за степента на облъчване.

“Действащите у нас от 1991 г. норми за защита от облъчване са между 45 и 100 пъти по-строги от препоръките на международния комитет. В предложенията за промени в законодателството, които направихме, застъпваме мнението да се запазят тези гранични стойности за населените места - обясни проф. Израел. - Мнението ни среща одобрението на държави като Белгия, Франция и Италия, които въвеждат нашите по-стриктни норми. Това не противоречи на политиката на ЕС. Всяка държава има право да въведе по-ограничителни изисквания от предвидения минимум.”

Според последния анализ контролните органи потвърждават 3% от сигналите за свръхоблъчване от антени. Регистърът в интернет ще улесни подаването на жалби. Чрез него може да се направят по всяко време и от всяко място.

Най-драстичните случаи на нарушения до момента са свързани с незаконното строителство, обясни Виктория Зарябова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Механизмът е следният: общината е издала скица за застрояване, но тя се нарушава и срещу базова станция изниква по-висока сграда, която вече има етажи над нивото на антената. При това се увеличава облъчването по горните етажи. Такива случаи е имало в София, Варна, Пловдив, Бургас и др.

Големите градове са и тези, в които има най-голяма концентрация на антени. Когато са спазени изискванията за пределни стойности на облъчването, то не застрашава здравето, обясниха експертите. Те твърдят, че монтирането на по-голям брой базови станции в селищата води до използването на по-малки мощности на излъчването.