Витамин С е водно-разтворим витамин, който е от съществено значение за клетъчния растеж и възстановяване на тъканите. Известен също като аскорбинова киселина, този витамин проявява силни антиоксидантни свойства, предпазва тялото от клетъчни и молекулни вреди, причинени от свободните радикали. Според Медицинският център към Университета в Мериленд, много хора могат да бъдат с лек недостиг на витамин С.Това е свързано с множество здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Най-добрият начин да се предотврати недостиг на витамин С е яденето на плодове и зеленчуци.

Витамин С и образуването на колаген

Витамин С е от съществено значение за синтеза на колаген,който е важен структурен компонент на съединителната тъкан, хрущялите, кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове. Витамин С, като основна хранителна съставка спомага клетъчния растеж, възстановяването на тъканите и зарастването на раните.

Дефицитът на витамин С спира синтеза на колаген и може да доведе до дегенеративни ставни заболявания, при които ставите стават болезнени и подути.

Симптоми на недостиг на витамин C са отслабена съединителната тъкан, отслабени кръвоносни съдове и капиляри и скованост на мускулите. Резултатите от дефицит на витамин С се изразяват в нарушено зарастване на рани, вътрешни кръвоизливи, подути и кървящи венци, отслабен зъбен емайл и разклатени зъби.

Витамин С и Здрава имунна система

Витамин С е мощен и ефективен антиоксидант, който унищожава свободните радикали, които причиняват :

увреждане на клетката, ускоряват процесите на стареене и могат да увеличат риска за развитие на различни видове рак.

Витамин С засилва имунната система, предпазва от вирусни и бактериални инфекции, и поддържа целостта на имунната система чрез защита на белите кръвни клетки от оксидативен стрес и повреди, причинени от свободните радикали.

Ранните симптоми на недостиг на витамин С при възрастни включват слабост, сънливост и раздразнителност; по-късни симптоми включват понижена имунна функция, респираторни инфекции, загуба на тегло, анемия и жълтеница.

Недостиг на Витамин С, причини и терапия

Диета, бедна на пресни плодове и зеленчуци е най-честата причина за недостиг на витамин C. Плодовете и зеленчуците губят две трети от тяхното съдържание на витамин С в процеса на готвене и консервиране.Витамин С е чувствителен към светлина, нагряване и кислорода на въздуха.Поради тази причина, суровите плодове и зеленчуци, съдържат най-високо съдържание витамин С.

Пушенето или излагане на пасивно пушене, както и физическото и психическо претоварване, също разрушават в тялото количествата на витамин С. Хронична диария, употребата на алкохол и анорексия също могат да увеличат риска от недостиг на витамин C. Най-добрата терапия срещу дефицит на витамин С е увеличаване приема на пресни плодове и зеленчуци в дневното меню.

Източници на Витамин С и Препоръки

Добри източници на витамин С са ягоди, портокали, домати, броколи, манго, зелени чушки, киви, зеле, червени чушки и диня.

На помощ в борбата с недостигът на витамин С в нашите тела, не на последно място се включват хранителните добавки. Те са един добър начин за увеличаване на приема на този важен витамин заедно с добрата здравословна диета.

Тук на помощ идва хранителната добавка на фирма Криейтфарма ЕООД, С-Long, витамин С – пелети с удължено действие в твърда желатинова капсула.

Хранителната добавка C-Long се препоръчва за:

• Хора подложени на умствена и физическа преумора в следствие на стрес

• При простуда и грипни състояния

• За поддържане на добър имунитет на организма

• За хора употребяващи алкохол и цигари

• Притежава силен антиоксидантен ефект

• При небалансирано хранене

• При възрастни хора над 60 години застрашени от атеросклероза

• Препоръчва се на спортисти подложени на силови натоварвания.

Начин на употреба:

Една капсула C – Long сутрин след хранене е достатъчна да задоволи дневните нужди на организма от витамин C.

ПОДАРЕТЕ СИ ДОБРО ЗДРАВЕ И САМОЧУВСТВИЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН САМО С ЕДНА КАПСУЛА C-Long ( Vitamin C 500mg) ДНЕВНО!

ТЪРСЕТЕ В АПТЕКИТЕ!

ЗА КОНТАКТИ : КРИЕЙТ ФАРМА ЕООД

ТЕЛ.: 0889 700 001

0888 745 976

E- mail : [email protected] ; [email protected]

Сайт: www.createpharmabg.com