Приблизително 1 от всеки 5 деца във Великобритания живее в бедност и има много по-лоши здравни показатели спрямо останалите. Това е основният извод в доклад на Британския кралски колеж по педиатрия и детско здраве, съобщава научното сп. Lancet - Respiratory Medicine. 

Децата, живеещи в бедност, се сблъскват с множество натрупващи се с времето рискове за лошо здраве в бъдеще, сред които са храненето и начинът на живот. Резултатът е недоразвити бели дробове и по-висок риск от дихателни заболявания в по-късните им години. Децата от по-изостаналите райони по-рано започват да пушат и остават пушачи доживот. Според доклада 6% от възрастните в Англия и 8% от тези в Уелс и Шотландия са пушачи. 

 През тази година се очаква стартът на нова правителствена програма за ограничаване на пушенето във Великобритания. Педиатрите обаче настояват за нова стратегия за детското здраве и благосъстояние. Препоръките включват разширяване на забраната за пушене на публични места към училища, болници, места за разлечение и игри, забрана за продажба на електронни цигари на деца, както и отмяна на орязването на публичните разходи, засягащи услугите за деца.