- След 2-годишно мотаене Фондът за лечение на деца ще поеме всички разходи              

 -  Мисис България 2016 Ива Гургуриева помага на семейството от Тъжа

Всички се молят тъжната история на 9-годишния Байрям Али от с. Тъжа да завърши щастливо. В неделя детето заминава с линейка на спешния център в Стара Загора за университетската болница в германския град Тюбинген, където трябва да му присадят бъбрек от баба му Селима. С тях пътува и дядо му Байрям, който ще се грижи за двамата в болницата след операцията.

След дълги перипетии и поне 2 г. мотаене Фондът за лечение на деца ще поеме всички разходи за хоспитализацията операцията и лечението на детето. По ценоразписа на здравното ни министерство такава операция струва 20 000 лв.

Бъбречната недостатъчност на Байрям е от бебе - на 1 септември 2007 г. той се ражда с недоразвити бъбреци. Уврежданията започват още когато бил на 11 месеца. От 2 г. детето

3 пъти седмично

ходи на

хемодиализа в

Стара Загора -

на 70 км от

родното му село

Медиците казват, че макар да е на 9 г., той е с физически параметри на 4-годишен.

В събота бе последната процедура преди пътуването. На нея Байрям се запозна с д-р Христо Димитров, който ще го придружи в линейката до Германия. “Двамата се харесаха”, отбеляза дядото на момченцето Байрям Назиф.

“Тръгваме към 8,30 ч сутринта в неделя. В понеделник сутринта трябва да сме в болницата в Тюбинген, разстоянието е малко под 1800 км”, казва д-р Димитров. Той току-що е установил, че кръвното налягане на малкия отново е високо - 170/130, но организмът му бил вече приспособен към подобни стойности.

На болничното легло Байрям е тъжен и плаче.

Момчето не

познава баща си,

а майка му има

друго семейство

и друго дете, затова рядко го вижда. За Байрям се грижат нейните родители - баба Селима и дядо Байрям. Не са го осиновили, защото нямат пари за адвокат и за съдилища, живеят скромно. Но това за тях би било само формалност - биологичният му баща не го признал и те се грижат за него от самото начало.

“На жена ми Байрям казва “мама”, а на мен - “деде”, уточнява дядото. Той е на 45 г., работи в казанлъшка фирма. Така наглася смените си, че да може 3 пъти в седмицата да вози детето на хемодиализа. Баба Селима е на 43 г., не работи, за да гледа внука си. Заради болестта момченцето не ходи на училище, по цял ден е заето с компютъра и таблета си. Мечтае да стане лекар.

Подали документите на Байрям във Фонда за лечение на деца преди 2 г., но там нещата се случват бавно. Преди година ги изпратили в Тюбинген от “Пирогов”, но с идеята там да направят пластика на пикочния мехур на детето. Немските лекари тогава не знаели, че Байрям е на хемодиализа. Когато разбрали, казали, че първо трябва да му присадят бъбрек.

Бабата се оказала подходяща за донор. Тогава започнали спорове дали операцията, която за детето е животоспасяваща, не може да бъде направена в България.

През февруари

трябваше да

заминат за

Германия, но

буквално ден

преди полета

ги спрели

заради същия спор. Макар информацията от агенцията по трансплантация била, че в последните 6 г. у нас не са присаждани бъбреци на деца.

Тогава се намесиха и медиите. С материалите си за Байрям, който можеше да стане жертва на държавата, кореспондентката на БиТиВи в Ямбол Дани Атанасова заслужи отличието на “24 часа” “Достоен българин"” Нейните тревожни репортажи помогнаха детето да получи по-бързо разрешение за трансплантация в чужбина. Здравният министър Илко Семерджиев подписа нужния документ на 2 март.

Бабата и дядото на Байрям цял живот ще бъдат благодарни за помощ и на Ива Гургуриева от Стара Загора. За жената, която заслужи титлата “Мисис България 2016” в конкуренцията на 700 българки, съдбата на Байрям е лична кауза от септември.

“За Байрям научих първи от личната му лекарка Павлина Крумова - единият ми син е диспансеризиран при нея. А през ноември като Мисис България ме поканиха да бъда рекламно лице на третото издание на фестивала “Хляб и вино” в Стара Загора. Неговите организатори имат традицията приходите от входните билети да отиват при болно дете.

Нямах никакви

съмнения, че

трябва да

помогнем

на момченцето от Тъжа. Парите - някъде към 750 лева, дадохме за хранителни добавки на Байрям”, разказа пред “24 часа” Ива Гургуриева.

Тя бе дошла в Центъра по хемодиализа, за да пожелае успешен път и успешна операция на детето. То е най-малкият пациент на този център.

Ива има двама синове, работи в данъчното на Стара Загора. Готви се да представи България в европейския конкурс за мисис, който тази година ще е във все още неуточнен град на Русия. Ще има грижата и за абитуриенти в неравностойно положение, но сега главното за нея е лечението на Байрям. Може във всяко отношение да разбере бабата на детето, защото е само с година по-млада от нея.

Организаторите на фестивала “Хляб и вино”, собственици и на болница “Тракия”, направили безплатно необходимите изследвания на баба и внуче.

“Реших да даря единия си бъбрек, защото не можем повече да гледаме мъките на Байрям. С дядо му искаме той да расте нормално и здраво дете”, каза Селима Али. Надеждата, че детето ще оздравее, ѝ дава сили да преодолее страховете си как занапред самата тя ще живее с един бъбрек.

Селима вече вярва и в чудеса. Неотдавна

някой превел

1300 лева, за да

възстанови

здравните ѝ

осигуровки

Жената неуспешно кандидатствала да бъде личен асистент на детето, останала без работа покрай грижите за него и съвсем естествено осигуровките останали на заден план. “Наистина нямам представа кой е човекът, платил за здравето на Селима”, допълва Ива Гургуриева.

Но най-голямото чудо всички очакват да се случи тепърва - 9-годишният Байрям Али да се завърне вече здрав от Германия.

Д-р Христо Димитров от спешния център в Стара Загора, който ще придружи детето в линейката до Германия (вдясно), прави последни уточнения около дългото пътуване с дядото Байрям Назиф.
Д-р Христо Димитров от спешния център в Стара Загора, който ще придружи детето в линейката до Германия (вдясно), прави последни уточнения около дългото пътуване с дядото Байрям Назиф.
Ива Гургулиева и баба Селима вярват, че детето ще се завърне живо и здраво от Германия.
Ива Гургулиева и баба Селима вярват, че детето ще се завърне живо и здраво от Германия.