За какво помага чесънът? Отговорът е – за какво ли не! Невероятно е колко ефикасна може да е една най-обикновена подправка, която използваме в ежедневието си. Дали обаче чесънът е просто подправка, билка или чудодейно растение с незаменим лечебен ефект, което често е по-ефективно от антибиотиците!
Настоящата книга предлага богата информация за лечебните качества на чесъна и полезните му съставки, дава представа за основните заболявания, които лекува, както и съдържа полезни съвети и начини за направата на лечебни мехлеми, кремове и отвари.
Предлагаме Ви няколко конкретни примера и рецепти за различни болежки.

ЛИПСА НА АПЕТИТ. В съзнанието на хората чесънът е преди всичко хранителна подправка, отколкото билка за лечение. За билкарите обаче и подправките са билки. Слагайки подправки в храната, ние стимулираме апетита и храносмилането. А това не е ли един от основните проблеми, с който се занимава народната медицина? Всяка клетка, орган и система на нашия организъм са изградени от същите елементи, от които е съставена и нашата храна – белтъчини, мазнини, захари и др. Ако храносмилането и приемането на храната са непълноценни и небалансирани, организмът показва реакция, която се изразява в отпадналост и умора.
Загубата на апетит е първият важен сигнал, че нещо в организма не е наред. Може би е необходима кратка почивка. Постоянната липса на апетит налага стимулиране и “загряване” на храносмилателната система. Според лечителите чесънът е най-подходящ за това. Проведени са редица опити за установяване на свойствата на чесъна да “разяжда”, като са налице положителни резултати. Съветът към хората, които страдат от липса на апетит, е да приемат чесън с ястието винаги когато е възможно.
Ако той причинява чувство за парене вместо приятно стимулиране и разливане на топлина, трябва да се опита лечение с “разхлаждащ” чай, например чай от тинтява.

АСТМА. Заболяването се е лекувало с чесън от древни времена и по различни краища на света – от древен Египет и Рим до средновековна Арабия и Персия.
Съществува интересна легенда, която разказва как ангел господен се е явил на игуменката Хилдегард от един германски манастир и й посочил следната рецепта за лечение на астма: две скилиди чесън се нарязват ситно, към тях се прибавя шепа листа от лечебен исоп (Hyssopus officinalis L. – може да се намери в билковите магазини) и се заливат с един литър вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън за 30 минути. При нужда се изпива по чашка.
Това лечение е възприето в медицината, практикувана в европейските манастири. През първата половина на ХХ в. лекарите в Германия и Съединените щати са използвали чесън за лечение на астма. Науката обяснява биохимичния механизъм на действието на чесъна при лечението на астма с това, че той стимулира синтеза на простагландини – активни вещества, отделяни от клетките при специфични състояния. Съвременните британски народни лечители използват за лечение на астма тинктура от чесън с подбел и лобелия.

УХАПВАНИЯ И УЖИЛВАНИЯ НА НАСЕКОМИ.
Чесънът има благотворен лечебен ефект при ухапвания и ужилвания на насекоми, скорпиони, змии и дори диви животни. В тези случаи смачканата скилида се налага върху ужиленото или ухапаното място.
В арабските страни и Индия чесънът предварително се сдъвква и след като се смеси добре със слюнка, се налага върху болното място. Добре е известно количество от сместа да се погълне. При ухапвания от животни няколко скилиди се стриват и след това се смесват с топла вода. Раната се промива с тази смес, след което се налага с компрес. В случаи на по-сериозни ухапвания е задължително да потърсите медицинска помощ.

ЦИРЕИ. В комедия на Аристофан (древногръцки драматург) eдин от главните герои, накуцвайки в новите си обувки, моли за компрес с чесън, за да наложи циреите на краката си. Точно за такава цел се използва днес чесънът в Китай.
Циреите се лекуват чрез външно приложение на чесън, предимно под формата на компрес. Компресите се прилагат внимателно, за да не предизвикат възпаление на околните тъкани. Циреите обикновено се срещат при горещите конвенционални типове, така че едновременно с приемането на “загряваща” билка (чесън) трябва да се прилагат и “охлаждащи” билки, например корени от глухарче или обикновен репей. Лечението на често появяващи се циреи се основава на компреси, които престояват около двадесет минути, и приемането вътрешно на чай от равни количества листа на коприва и листа на репей.

КАНДИДА. Candida albicans са микроорганизми – дрожди, които обикновено се разпространяват в храносмилателния апарат, по кожата или във вагината. Когато защитната имунна система на организма е увредена или е нарушено равновесието на естествено развиващите се в нас микроорганизми (най-често следствие от продължителна употреба на антибиотици), кандида микроорганизми започват да се развиват бързо. Някои лекари отдават продължителните алергични състояния, хроничната умора и нарушенията в душевното и емоционално състояние на бурното развитие на тези дрожди в храносмилателната система на човека.
Чесънът е много активен антибиотик към Candida albicans, особено при пряко въздействие под формата на компреси, бани, инхалации или клизми. Чрез всяка форма на вътрешно приемане чесънът отвръща на нападението на дрождите върху организма чрез стимулиране на защитните му сили.
Налепите в устата, често срещани при децата, както и при болни от СПИН, представляват инфекции, предизвикани от наличието на кандида. Те могат да бъдат излекувани чрез прилагане на масло от чесън. Болното място просто се натрива с памуче, напоено с масло от чесън. Маслото няма острото дразнещо действие на суровия чесън.

НАСТИНКА И ГРИП. Болните от настинка и грип се лекуват най-често с антибиотици. В редица случаи обаче антибиотиците не са ефективни, тъй като не се борят пряко с вирусите, причинители на болестното състояние.За съжаление много лекари се съгласяват с капризите на пациентите си и предписват антибиотици, макар това да не е в съгласие с професионалното им разбиране и опит. А основанието на болния е, че може да приема антибиотика навсякъде и по всяко време. В същото време той не отчита, че антибиотиците имат много странични действия и водят до влошаване на общото състояние.
Ако се оплаквате от настинка или грип, вместо антибиотици приемайте чесън. Той атакува директно вирусите и бактериите, а което е по-важно – стимулира защитните сили на организма срещу телата нашественици. Чесънът действа и отхрачващо (като експекторант) и помага за почистване на мукозата на дихателните органи. В случаи на затруднено дишане чесънът трябва да се употребява във високи дози чрез всяка от суровите му форми. Ето една препоръчителна рецепта: три скилиди чесън се смилат в миксер с половин чаена чаша сок от моркови; цялата смес се изпива наведнъж; “коктейлът” се прави три пъти на ден. Процедурата е съпроводена и от витаминозна диета – ежедневното меню задължително трябва да включва супа от чесън, лук и зеленчуци. Веднъж дневно е добре да се прави баня на краката с отвара от чесън, както и инхалация с чесън. При кашлица и сухо гърло като следствие на настинка лечебен ефект има сироп с чесън.
При висока температура и обезводняване се препоръчва чай от “охлаждащи” билки – риган, лайка, липов цвят и др. Често грипът е съпроводен от обезводняване, така че в тези случаи трябва да се избягват големи дози чесън.
Важно! Ако настинката и грипът продължават повече от три-четири дни, непременно се обърнете към лекуващия лекар.

ЗАПЕК (КОНСТИПАЦИЯ). Една от честите форми на зависимост от лекарства е от разслабителни средства (лаксативи). Хора, употребяващи редовно лаксативи, се нуждаят от лечение, за да нормализират чревната перисталтика. При лечението на хроничен запек най-важно е налагането на подходящо диетично хранене: пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни и приемането на много течности.
Хроничният запек обикновено се дължи на влошено храносмилане и дисбаланс в бактериалната чревна флора. В такъв случай действието на чесъна е сигурно. След въвеждане на диетичното хранене трябва да се приложи поне тридневно лечение със суров чесън, както в случаите на лечение на чревна инфекция (три до шест скилиди в продължение на три дни). След три дни лечението с чесън продължава, но в по-малки количества – половин до една скилида ежедневно в продължение на четири-осем седмици.
При клиничен тест на повече от хиляда болни в Япония, оплакващи се от обща отпадналост и други неопределени симптоми, лечението било проведено с чесън и витамини в продължение на осем седмици. При почти всички пациенти се регистрирало подобрение на състоянието, като един от симптомите, който затихнал в най-голяма степен, бил запекът.

МАЗОЛИ. Китайските лечители предлагат следната рецепта за лечение на мазоли.
Равни количества чесън и лук се стриват до пастообразно състояние. Мястото около мазола се почиства и дезинфекцира със спирт. Мазолът се изрязва дълбоко, но не толкова, че да се предизвика кървене. Кракът се потапя в солена вода за около двадесет минути, при което мазолът омеква. Сместа от чесън и лук се разрежда с оцет и с получената паста се налага и превързва мазолът. Оставя се да престои в това положение за около двадесет минути. Процедурата се повтаря всеки ден. Пълното излекуване обикновено настъпва след седмица.

КАШЛИЦА. Още от древността до днес съществува практиката чесънът да се използва за лечението на кашлица.
Най-разпространената лечебна форма на чесъна при лекуването на кашлица е сиропът, който се приготвя със захар или мед. Ефектът от лечението се изразява в отхрачващото действие (тоест в стимулирането на мукозата на дихателния апарат), както и в подсилването на защитните сили на организма.

ЗЪБНИ ПРОБЛЕМИ. При внезапен зъбобол, когато наблизо няма зъболекар, човек сам може да си помогне, като натрие директно болния зъб с чесън. Лечението било много популярно при древните гърци, които смесвали чесъна със стрита тамянка. Подобно лечение прилагали и древните египтяни.

Из „Чудодейната сила на чесъна”
Книгата може да поръчате тук!