Малокръвие, анемия, ниско ниво на хемоглобин в кръвта – тази диагноза е все по-често срещана сред жителите на големите градове. Означава недостиг на червени кръвни телца. За да се справите, не е задължително веднага да започнете прием на лекарствени препарати – може просто да увеличите в менюто си храните с високо съдържание на желязо.

Какво представлява

Нивото на хемоглобин в кръвта е един от важните показатели за здравето. Основната му задача е да разпределя кислорода от белите дробове по целия организъм. За изработване на хемоглобин е необходимо желязо. В повечето случаи именно дефицитът на този микроелемент води до анемия. За да сме здрави, необходимо е не просто да включваме в менюто си продукти, съдържащи желязо, а да ги консумираме правилно и да изключим тези елементи, които се свързват с желязото и пречат на усвояването му.

На първо място - при анемия жизненонеобходим е витамин С. За да си го набавите, пийте много шипков чай и хапвайте често плодове и зеленчуци – портокали, листни зеленчуци, моркови, домати. Обърнете внимание на витамин В12 – той помага за формирането и развитието на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина. Най-много витамин В12 има в продуктите от животински произход – черен дроб, месо, сирене, яйца, риба. Веганите е добре да наблягат на морските водорасли и соята, които съдържат този витамин.

целия текст четете на mila.bg