Детска мания по големи ледени близалки вдъхновява технологията.
Странен феномен привлича вниманието на науката през 80-те години на миналия век - големи групи деца в Русия започват да отслабват в лицето, въпреки че се хранят нормално и са абсолютно здрави. Мистерията е разкрита, когато един от натоварените с разследването учени забелязва, че всички хлапета, които остават без сладките си детски бузки, споделят властващата в момента мания по едни големи ледени близалки.
Хипотезата, че студ около нулата “топи” мазнините, се потвърждава от изследвания, по-късно е разшифрован и механизмът на реакцията. Пътят от чистата наука до създаването на
нов метод
за трайно
скулптиране
на тялото е лесен и скоростен като японска магистрала. Годините на тестване и изследвания довеждат до разработване на апарати за
нехирургично
намаляване
на телесните
мазнини
- чрез замразяване, което ги убива.
Малко повече време отнема доказването на претенциите на метода и процедурата по получаване на разрешение за прилагане в естетичната медицина. Американската агенция по храните и лекарствата му дава зелена светлина през 2010 г. и той бързо трупа популярност. Наречен е
криолиполиза -
от съчетанието
на думите за
студ, мазнини
и разграждане,
и моментално навлиза по света сред неинвазивните техники за оформяне на контура на тялото, разказват специалисти, които имат опит с метода у нас.
Процедурата не е метод за отслабване, ако целта е да се свалят повече килограми. Тя е замислена като начин да се премахнат без операция дразнещи натрупвания на сравнително неголяма площ. Като например т.нар. любовни дръжки по ханша, бирения корем, “плисетата” от подкожни мазнини , които се образуват под нивото на сутиена, паласките по бедрата, увисналите тъкани в горната част на ръцете и други локални мастни депа.
Когато изброяват предимствата на метода, специалистите изтъкват на първо място, че не се използват никакви игли и нарушаващи целостта на кожата инструменти. Като второ голямо достойнство сочат, че
въздействието
е само върху
мастните клетки
- те замръзвали при по-висока температура от останалите клетки.
Недависимо от модела охлаждащата машина винаги има накрайници, които създават вакуум и издърпват нагоре възглавничките от мастна тъкан, които са разположени непосредствено под кожата. След това започват да ги охлаждат.
Целта на “повдигането” на мазнините над нормалния релеф на тялото е допълнителна застраховка, че студът ще действа максимално далече от другите тъкани и органи в тялото. Като в същото време осигурява по-лесен достъп на студа до “жертвата”.
Под въздействието на ниските температури в мастните клетки се образуват микрокристали, които нарушават целостта им и в крайна сметка ги убиват.
Ефектът не е мигновен и не премахва наведнъж депата, уточняват специалистите.
На процедура
умират 20-25% от
мастните клетки
в третираната зона.
Но къде все пак отиват тези мазнини? Може ли да изчезнат от корема, а да се появят, да речем, на ханша, дават воля на недоверието си кандидатите за процедурата.
Разрушаването на замръзналите мастни клетки задвижва природния механизъм за елиминиране на мъртви клетки - повредената тъкан стимулира имунната система да изпрати на мястото ензими, които да преобразуват мъртвите клетки, за да могат да бъдат те лесно и безопасно изхвърлени от организма. Специалистите твърдят, че е невъзможно замразените клетки да възкръснат или да се препозиционират другаде в тялото.
Видимото оформяне на контура започва около 3 седмици след замразяването и продължава докъм 2 месеца - време, нужно за асимилирането на мъртвите клетки.
Процесът може да се опише и по друг начин.
Преохлаждането
натиска бутона
на апоптозата
- механизъм на
програмираната
клетъчна смърт,
която води до освобождаването на възпалителни вещества и последващо струпване на имунни клетки в зоната.
Те от своя страна постепенно усвояват умъртвените мастни клетки, а лимфната система транспортира остатъчните продукти до органите на отделителната система. Това е нормален процес, чрез който постоянно се заменят клетките в тялото.
Експертите по криопроцедурата твърдят, че проведени многоцентрови проучвания в САЩ не установяват промяна в нивата на триглицеридите и холестерола по време на елиминицията на мъртвите мастни клетки след замразяването.
Коментари