Вчера бяха доказани 3 щама от грип B – „Виктория“, който не се е появявал от октомври 2016 г. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„След генетични изследвания беше доказано, че щамовете са „Виктория“, както Националния център предупреди преди 2 месеца. Обикновено след вълната на грипа и към края на епидемията могат да се появят случаи от грип B, който досега не се беше появявал в нашата страна от началото на епидемията на 1 октомври“, обясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че щамът от грип B, го има в противогрипната ваксина. „Вчера в 18.00 часа доказахме, че е „Виктория“. Иначе щамът, който беше тази година и от който масово боледува българският народ е „Болзано“ - H3N2. Само в Старозагорска област доказахме пандемичния, т. нар. Свински грип - H1N1 последните няколко седмици“, допълни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че може да се каже, че грипната епидемия е отшумяла. „Не очакваме много болни, както имаше преди месец и половина“, добави той. „В някои области, да речем в област Благоевград, преди около 2 месеца имаше 660 болни на 10 000 население, през последната седмица са 76 на 10 000 население, тоест около 10 пъти по-малко болни“, каза още проф. Кантарджиев.