Състоянието на малия Байрям, чиято трансплантация на бъбрек бе спряна от Министерството на здравеопазването е критично. Момчето е трябвало да замине за трансплантация в Германия, но това е отказано с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България, предава Би Ти Ви.

Наблюдаващата лекарка на детето д-р Крумова, която години наред се грижи за него, заяви, че състоянието му е критично и че има много усложнения, които трябва да бъдат взети предвид. Преди две години в "Пирогов" операцията е била определена като много рискова и затова не бе извършена, каза тя, а гласът й трепереше. Байрям е с параметри на 4-годишно дете, това също трябва да се знае.

Ние сме съпричасни към състоянието на момчето, заяви д-р Атанас Кундурджиев от МЗ, което е не е издало неоходимия формуляр за Германия. Той каза, че експертизата при спиране на заминаването се базира на мнението на двама водещи трансплантолози. Малкият Байрам щял да постъпи в Правителствена болница, където ще се извърши трансплантацията. Според него при първоначалната подготовка на документите не е било отчетено, че трасплантацията може да стане и в България. Той увери, че у нас такива трансплантации се правят отдавна, включително на деца, така че нямало поводи за недоверие.