Причината може да е ядрен инцидент

Повишени нива на радиоактивния изотоп на йод-131 са засечени през януари над големи райони в Западна Европа, съобщи Лента. ру. Тъй като изотопът има период на полуразпад от 8 дни, откриването му е доказателство за доста скорошното му освобождаване.

За първи път опасният изотоп е засечен през втората седмица на януари от норвежката изследователска станция Сванховд. Тя се намира на няколкостотин метра от границата между Норвегия и Русия.

След това йод-131 е засечен в град Рованиеми във финландската част на Лапландия. По-късно следи от радиоактивност са открити в Полша, Чехия, Германия, Франция и Испания преди края на януари, съобщи Френският институт за радиационна защита и ядрена безопасност.

Франция е първата страна, която предупреди за промяна в радиационния си фон.

Учени разкриха, че измерените данни показват, че няма заплаха за живота и здравето на населението в тези страни.

Но завишението може да бъде признак за радиационен инцидент в реактор или друго съоръжение от ядрения горивен цикъл, или инцидент с ядрена бойна глава.

Откъде идва

радиоактивността,

все още е пълна

мистерия

“Времето е било лошо в периода, когато са направени измерванията, затова не може да се проследи точното място, откъдето идва освобождаването”, обявиха финландските власти.

Същевременно на 17 февруари във Великобритания е пристигнал самолет на ВВС на САЩ - WC-135. Машини от този тип се използват за откриване на следи от радиация. С него са правени анализи на ядрените аварии в “Чернобил” и “Фукушима”, както и ядрените опити в Северна Корея.

През есента на 2011 г. в Европа (особено в Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Австрия и Полша) е записан подобен инцидент с по-високи концентрации на йод-131.

Проверка тогава показа грешки в областта на контрола на технологичните процеси във фабрика на Института за изотопи в Будапеща.

Йод-131 се произвежда от редица компании, тъй като може да се използва за лечение на различни туморни заболявания. В първите часове след възникване на ядрена или радиационна авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта.