Малките деца, засегнати от астма, са с по-голям риск от затлъстяване в сравнение с онези, които не страдат от хроничното респираторно заболяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало близо 2200 ученици в начални училища в Калифорния. Учените установили, че детската астма е свързана с 51 на сто по-голям риск от затлъстяване през следващите 10 години.

"Бях изненадан, че увеличаването на риска е толкова значимо", заяви ръководителят на изследването д-р Франк Гилиланд от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

Децата, които ползват инхалатори, обаче е по-малко вероятно да затлъстеят в сравнение с онези, които не прибягват до използване на подобни апарати.

Случаите на астма и затлъстяване значително се увеличиха през последните няколко десетилетия. Експерти подозират, че между едното и другото има биологична връзка.

Предишно проучване показа, че затлъстелите деца са с увеличен риск от астма. "Този път става въпрос за обратната връзка - децата, засегнати от астма, са със значително по-голям риск от затлъстяване", поясни д-р Гилиланд.

Учените открили връзка между астмата и затлъстяването, но не и причинно-следствена връзка. Следователно не може да се заключи, че всички деца, засегнати от астма, ще затлъстеят.

Д-р Гилиланд се запитал защо съществува подобна връзка. "Децата по-рядко играят навън, когато имат пристъпи на астма - отбеляза той. - Освен това смущенията в съня са често срещани при астма и са рисков фактор за затлъстяване. Възможно е също астмата и затлъстяването да имат обща генетична основа."

"Наблюдаваме нещо като омагьосан кръг - увери експертката по заболяванията от астма д-р Вивиан Ернандес-Трухильо от детската болница "Никлаус" в Маями. - Децата, които не се чувстват добре, защото са засегнати от астма, не извършват физически упражнения. До голяма степен това се дължи на страховете им Тези деца се опасяват, че ще получат астматични пристъпи. В резултат по-малката им физическа активност може да доведе до затлъстяване."

За целите на изследването били прегледани медицинските досиета на над 2000 ученици на възраст между 5 и 8 години. В началото на изследването нито един участник не бил засегнат от затлъстяване, а 13,5 на сто от децата страдали от астма. Състоянието на всички участници било следено в разстояние на 10 години. През този период близо 16 на сто от тях затлъстели.