В борбата с излишните килограми човек е склонен да приема всякакви съвети. Наред с ефективните трикове и средства обаче често можем да попаднем и на откровени манипулации. Доколко са реални понятия като "суперхрани за отслабване" например? Да видим някои факти и заблуди, публикувани от американското електронно издание WebMD. 

1. Грейпфрут

Известен е като плод, който "гори" мазнините. Това не е вярно - не съществува храна, която може да го прави. Ако обаче ядете грейпфрут в междинните закуски вместо вафла или сандвич, ще намалите теглото. Освен това е чудесен източник на витамин С. 

2. Ядки

Ако диетата ви включва ядки, значи се храните здравословно и наистина може да оптимизирате теглото. Не ги избягвайте, четейки, че съдържат мазнини - техните мазнини са полезни и помагат човек да се чувства заситен. Най-добре е да се ядат сурови и неосолени ядки. 

3. Пълномаслено кисело мляко

Да, пълномасленото, а не нискомасленото кисело мляко помага срещу излишните килограми - стига да не прекалявате. Този продукт е много полезен и за баланса на бактериите в стомашно-чревния тракт. Това помага срещу натрупването на мазнини и особено на най-вредните - тези около талията. 

4. Картофи

Помагат за бързо засищане, а така човек избягва риска от преяждане. Освен това варените картофи формират т.нар. устойчива скорбяла - специален вид фибри, които могат да помогнат за отслабване. Важно е обаче да не ги "товарите" с масло, сирене или сметана. 

5. Горски плодове

Отличен избор, когато ви се прияде "нещо сладко" - сочни, сладки, нискокалорични, доставят фибри и антиоксиданти. Помагат и за намаляване на холестерола. 

6. Авокадо

Не само като съставка на любимото пикантно гуакамоле, но и само по себе си - на резенчета, е много добра храна, която помага за отслабване. На вид и вкус е мазно, но тази мазнина е здравословна. По 1 авокадо в дневния хранителен режим е добра стратегия срещу чувството за глад, а и помага за понижаване на холестерола. 

7. Яйца

Богати са на полезни нутриенти, особено протеин. Ако искате да отслабнете, непременно ги включете в менюто - лесно засищат и доставят полезни вещества. 

8. Кимчи

Ферментиралите храни като кимчи (традиционно корейско ястие, което представлява микс от ферментирали зеленчуци, основно зеле, и много прилича на българското кисело зеле или туршия, но съдържа и подправки като червен пипер - може да е лют, чесън, лук, доматен сок и др.) са много важен помощник в борбата с наднорменото тегло. Те подпомагат "добрите" бактерии в чревната флора, а оттам и метаболизма на мазнините. Освен това са нискокалорични и засищат. Ферментацията се получава, когато зеленчуците или плодовете престояват за определен период в саламура - вода и сол.