На 111 г. почина видният китайски лингвист Чжоу Югуан. Той остана в историята със създаването на системата “Пинин”, която превръща китайските символи в думи, написани с буквите от латинската азбука.

Тя е въведена през 1958 г. и помогна на милиони хора, като улесни неимоверно китайския език. Лингвистът беше и яростен критик на комунистическото правителство в Пекин.

Югуан е роден през 1906 г. в семейство на аристократи. Като млад бяга от Китай по време на гражданската война и отива да работи за китайска банка на Уолстрийт. В САЩ на два пъти се среща с Алберт Айнщайн.

След комунистическата победа през 1949 г. той се връща в родината си, за да учи икономика, и става близък сътрудник на управляващата партия. В своята автобиография пише, че е бил привлечен от комунистите на Мао Дзедун, защото по това време те се рекламирали като демократи.

Системата “Пинин”, която Югуан създава, се използва в училищата в Китай и повишава грамотността в страната с повече от 90%. Това не го спасява от Културната революция през 1966 г., когато е изпратен да работи в трудов лагер за над две години.