Храни боклуци пораждат синдрома на хипермобилност, който не е синоним на грация, а сигнал за риск.

Сред днешните деца все по-често се среща хипереластичният синдром. При него ставите са много подвижни, тялото е гъвкаво като ластик. Дори на пръв поглед да изглежда като предимство или залог за грация, тази свръхмобилност е знак за сериозен здравословен риск. Синдромът е олицетворение на слабост на съединителната тъкан, която изгражда ставите, хрущялите, сухожилията, кръвоносните съдове и др.
Това наблюдава в практиката си д-р Атанас Кацаров, началник на детската ортопедия и травматология в “Пирогов”. Цитира, че в основата на новия феномен най-вероятно стоят храните боклуци.

Има връзка също и с неестествено бързия растеж и преждевременно полово съзряване на подрастващите от двата пола. В съчетание с характерната за съвременните поколения деца мускулна слабост се стига до неправилен стоеж и влошена стабилност на опорно-двигателния апарат. Синдромът може да доведе до тежка сколиоза. Всеки ден в клиниката идват по няколко деца с такова гръбначно изкривяване, обясни д-р Кацаров.

Със задълбочаването на отклонението се деформира гръдният кош и той пресира вътрешните органи. В напреднал стадий от притискането на белите дробове и сърцето драматично се затруднява дишането.