Мъжете се нуждаят от около 3,7 л течности на ден, а жените - от около 2,7 л. В това количество влизат водата, но и всички напитки, сокове, супи и други източници на вода, съобщава американското издание WebMD. 

Според българските норми само приемът на вода трябва да е в количество по 30 мл на килограм тегло на ден. Водното съдържание в тялото ни е от 55 до 75%. 

Средно около 20% от дневното количество вода се доставя чрез храната. Ябълката например се състои от 84% вода, бананите - от 74%, а водата в броколите е цели 91%. 

Спортуващите трябва да пият вода на всеки 20 минути, за да избегнат дехидратация. Ако човек спортува при високи температури обезводняването може да настъпи за 1 час. 

Извън интензивните физически натоварвания всеки губи по около 10 чаши вода на денонощие при нормален живот - чрез изпотяването, отделянето на урина и др. Най-лесният начин за ориентация е по цвета на урината - колкото по-тъмна е, толкова по-обезводнен е човек. 

Натрият в солта е важен електролит за хидратацията на организма. Затова лекарите съветват при обилно отделяне на пот или топъл климат да се приемат леко солени течности и храна. Най-силно обезводняващо действие има алкохолът - повече от кафето и газираните напитки.