Обичам моркови и често си правя салати, защото засищат, а аз се опитвам да намаля храната. Но се чудя дали не е по-полезно за здравето да си правя сок. Още повече че невинаги имам време да дъвча дълго твърдия зеленчук. Не мога да преценя и колко моркови са нужни - препоръките, които чета, се различават много. Една чаша сок на ден достатъчна ли е?

Деница Денчева

Предоставяме мнението на популярни специалисти.

Д-р Людмила Емилова

Прясно изцеденият сок от моркови е обявен за царя на зеленчуковите сокове заради силния си лечебен ефект. Той съдържа големи количества витамини- С,D,Е,К,В1,В2,В6. Богат е на биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий, фитонутриенти като лутеин и ликопен. В него има много бета-каротин (провитамин А), от който нашият организъм си изработва точно толкова витамин А (ретинол), колкото му е необходим в момента. И в това е голямата разлика с таблетките или сиропите, в които има готов витамин А, защото рискът от предозиране - с всички опасни последици, в този случай е голям.

200 до 300 мл фреш от моркови на ден осигурява добро зрение, здрави лигавици, чиста и гладка като кадифе кожа, хубава коса, здрави нокти и най-важното - ще ни предпазва от рак. За по-доброто усвояване на бета-каротина може да се прибавят капки зехтин или малко сурово козе мляко (за разлика от кравето то не образува слуз).

Сокът от моркови прочиства черния дроб и жлъчния мехур от задържани в тях пигменти, които могат да оцветят жълто-оранжево кожата на дланите и стъпалата, но това не трябва да безпокои, защото е краткотрайно и е израз на изчистване, тоест на оздравяване на тези органи. Този фреш е изключително ценен за бременните и кърмачките. Ако пушите или около вас редовно пушат, чаша сок от моркови всеки ден може да ви спаси от рак на белия дроб или ларинкса.Той е защита срещу макулна дегенерация, катаракта, астигматизъм, срещу чести инфекции на гърлото и белите дробове. Сокът балансира кръвната захар и киселинността на кръвта, причинена от употреба на много животински храни, засилва имунитета чрез увеличаване производството на бели кръвни телца. Високото съдържание на калий регулира кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Комбиниран със сок от спанак, подобрява работата на дебелото черво.

От целите моркови освен всички полезни съставки си набавяме и фибри, които действат като своеобразна метла в червата и помагат да изхвърлим токсините. Затова трябва да присъстват в менюто ни всеки ден. Но тъй като процесът на смилане и преработване на суровите зеленчуци изисква време и енергия, добре е да прибавяме и прясно изцедени сокове. Ефикасността им се дължи на свойството да отделят минералите, дестилираната вода и останалите полезни вещества от фибрите, което помага за бързото им усвояване.

Соковете се пият веднага след приготвянето им, сутрин на гладно или поне 30 мин преди обяда или вечерята, никога непосредствено след хранене. Само така те ще са ни изключително полезни.Това е причината в нашата програма на плодолечение да включваме всеки ден по един сок фреш от моркови. Моята практика показва, че ако при химиотерапия се пие много фреш от моркови и др. зеленчуци (според вида на онкозаболяването), лечението се приема по-леко и косата на човека не опадва.

Ще напомня думите на д-р Норман Уокър, живял 106 г. и в повече от 70 от тях прилагал лечението със зеленчукови сокове: "Днес всеки, който не е запознат с хранителната и възстановителна стойност на зеленчуковите сокове, може да се смята за печално неинформиран!"

Д-р Таня Мороховец

Прясно изцедените сокове са неразделна част от здравословното хранене, важни за изчистване на токсини.

Бета-каротинът и ликопенът в морковите въздействат благоприятно на зрението, подобряват вида на ноктите, косата и кожата. Съдържащите се фибри помагат за отслабването, имат благотворно въздействие върху храносмилателната система, предпазват от рак. Витамините и минералите усилват имунитета, паметта и концентрацията.

Ползите от зеленчуците са много по-големи от евентуалните рискове от нитратите, които в организма се преобразуват в нитрити, именно тогава увреждат клетките. При морковите в повърхностната част съдържанието на нитрати е с 80% по-малко, отколкото в сърцевината. Но не е уместно да се изхвърля половината от зеленчука. Чрез щателно измиване и обелване на морковите понижаваме нитратите с 10-15%, а с още 25-30% - чрез потапянето им за 1 час в студена вода преди консумация. Ако са за салата, е за препоръчване да се използват растителни масла, а не майонеза, тъй като в такава среда бързо и активно се развива микрофлора, ускоряваща преобразуването на нитрати в нитрити.

Витамин С блокира превръщането на приетите с храната нитрати в нитрити. Тук на помощ идват плодове и зеленчуци с богато съдържание на витамин С - добавяме към сока от моркови 30 мл прясно изцеден сок от лимон. Може и зелен чай - естествен неутрализатор на нитрати.

Когато избираме моркови, трябва да гледаме да са твърди, гладки и с ярък цвят. Колкото по-наситенооранжеви са, толкова повече бета-каротин имат.Той се усвоява по-добре от организма, когато се приема чрез сокове. Или в компанията на растителна мазнина, но в отсъствие на кислород - в моркови, приготвени чрез задушаване.

Сокът е полезен за всички, особено за пушачи, тъй като канцерогенът в цигарения дим бензопирен предизвиква дефицит на витамин А.

Препоръчвам за по-голям ефект смес от 125 мл морковен сок, 100 мл ябълков сок и 30 мл лимонов сок. Може да разнообразите и с напитка от 125 мл морковен сок с 200 мл сок от целина.

Една чаша сок или 122 г моркови съдържат между 46 и 52 калории, около 1,2 г протеини и 0,23 г мазнини.

Д-р Лалка Рангелова, дм

Въпреки че са богати на въглехидрати и имат само следи от белтъчини, морковите са нискокалоричен зеленчук, който съдържа ценни минерални вещества (основно натрий, калий, магнезий, калций, фосфор) и витамини (A,C, от група B). Затова спокойно може да бъдат включвани в режимите за намаляване на телесното тегло.

В 100 г моркови има около 40 калории. За сравнение - в същото количество пилешко месо са около 100, а в шоколада - между 500 и 600 в зависимост от вида му.

Свежият оранжев цвят се дължи на бета-каротините (провитамин A, който се преобразува в човешкото тяло до витамин А), които не само подобряват зрението и освежаваг кожата, но оказват и много други полезни ефекти върху здравето.

Морковите съдържат много вода - към 90 на сто, което също е аргумент да намират приложение при диети.

Заради съдържащите се фибри настърган, зеленчукът е подходящ под формата на салата за хора с обстипация (запек).

Но ако целта е да се въздейства върху зрението, стремежът вече е да се набавят максимум полезни вещества в минимум обем, тогава по-подходящият избор е да се приема сок. В него концентрацията на биологичноактивни вещества е възможно най-високата. Минералите и ватамините в сока са 6-7 пъти повече, отколкото в зеленчука. Това ги прави особено подходящ в периоди на възстановяване и за захранване при анорексия например. Една чаша - около 200 мл, вече дава 100 калории, но осигурява и много висока доза витамини и минерали. Високата енергийна плътност е резултат на повечето въглехидрати - в 100 г от зеленчука те са 10-ина г, а в сок - 20-25. Консумацията на големи количества обаче е безсмислена - тогава полезните вещества не се усвояват. Като страничен ефект се наблюдава по-тъмно оцветяване на урината, може да пожълтеят дланите.

Оптимални за здравето са до 2 чаши сок. Това се равнява на около 1 кг моркови.

Макар да се знае, че повече полезни вещества има в кората, по-безопасно е морковите да се белят (възможно най-тънко), защото при остъргване може да остане риск от замърсяване от пръстта.