За кого е полезен сокът от червено цвекло и в какви количества? Започнах да си правя сок и да го пия сутрин на гладно по препоръка на джипито ми, но ми прилошава бързо след това и си мисля, че е от сока. Опитах и след хранене - ефектът е почти същият. На какво може да се дължи това? Кои са препоръчителните дози, дали ако комбинирам - с друг зеленчук или плод, или ако разреждам с вода ще е по-добре? Има ли смисъл да упорствам, или да се откажа?

Петя, на 52 г.

Вижте мнението на популярни специалисти.

Д-р Людмила Емилова

За вълшебното въздействие на червеното цвекло върху човешкия организъм се разказват легенди още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук. Най-силен положителен ефект притежава прясно изцеденият сок от червено цвекло.Той прочиства токсините от черния дроб, жлъчния мехур и далака и ако започнем лечението си с големи дози изведнъж, имаме и страничните ефекти от бурната дезинтоксикация - гадене, световъртеж и обща слабост. Затова винаги започваме приема му в малка доза, примерно 50 мл в комбинация със сок от моркови 250 мл и постепенно увеличаваме количеството на цвеклото до 50%.

В последните години научни изследвания потвърдиха изключително добрия му ефект върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (не от почвата, в която расте) се преобразуват в тялото ни в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните ни съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане. В помощ са и:

- магнезият - регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби

- витамин U - изключително полезен за заздравяване на язви на стомаха и дуоденума

- хлорът - противоалергично и прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие

- сапонините - намаляват ''лошия" холестерол

- бетаинът - подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб

- флавоноидите - укрепват стените на капилярите, премахват спазмите им, стимулират образуването на червени кръвни телца

- йодът - подпомага лечението на пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза

- цинкът - от него при диабетици инсулинът действа по-продължително

- ниското ниво на калций (5%) и високото на натрий ( 50%) разтваря камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в артериите.

Червеното цвекло подобрява паметта и съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, климакс, изключително полезено е за подобряване на имунитета и оттам - за предпазване от рак. Най-силен ефект има при тумори на дебелото черво, мозъка, белия дроб.

Каква е дозата ? Според Д-р Норман Уокър, корифея на лечението със зеленчукови сокове (живял 106 години!) - 100 до 250 мл червено цвекло с добавяне на сок от моркови и краставици два пъти на ден има силен лечебен ефект при тежки болести. Но до тази доза се стига постепенно. Профилактично 50-100 мл два пъти седмично е достатъчно. Може да се консумира и на пара или сурово настъргано заедно с една кисела ябълка, овкусено с лимон,зехтин и чесън (моята любима рецепта).

Не трябва да се притесняваме, от червено цвекло урината ни добие такъв цвят. Причината не е в бъбреците, а в тънките ни черва, увредени най-вероятно от доста антибиотици. Можем да си помогнем, ако всеки ден приемаме лактобацилус булгарикус сутрин преди ядене.

Д-р Георги Гайдурков

Червеното цвекло е изключителният по своите качества зеленчук, ползван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на редица заболявания и често незаслужено пренебрегван на българската трапеза.

Употребява се в разнообразни рецепти, една от които е приемът на сок от червено цвекло.

Тъкмо поради богатия си състав, включващ освен друго и пигментните флавоноиди антоцианини, както и много вещества със силно детоксикиращо действие, този сок може да проявява и своите дразнещи свойства.

Всъщност самото прочистване на организма е акт на провокация и дразнене, за да може тялото ни да отдели натрупаните отрови. И това е причината "желаното" и "нежеланото" диалектично да се преплитат. В случая имаме един от безбройните примери, в които "дозата прави "отровата".

Трябва най-напред да е ясно, че сокът от червено цвекло не е червено цвекло. То е концентрат от червено цвекло с всички предвидими последици от това.

Ако ние консумираме настъргано червено цвекло например като салата, дразнещият ефект не се проявява особено в смес с други зеленчуци. Явно природата е предвидила да го употребяваме в цялостната му, интегрална форма, а не самостоятелно.

И все пак, ако желаем да ползваме сок от червено цвекло, има няколко възможности:

1. Най-добре е този концентрат да бъде смесен със сока на други зеленчуци и предимно със сок от моркови. При това сокът от червено цвекло следва да е около 10% от общото количество, което ще изпием.

2. Да се започне с малки количества, които постепенно може да се увеличават. Например с 1-2 супени лъжици на прием, като бавно се достигне до по-висока доза. Когато вече сме свикнали, може да се приемат по 100 милилитра 3 пъти дневно, най - добре смесен с друг зеленчуков сок.

3. Сокът от червено цвекло може да се остави да престои в хладилник поне два часа. В този случай дразнещите вещества са значително намалени. Но сокът също така губи и част от лечебните си качества.

Д-р Енджи Касабие

Освен че е полезно, червеното цвекло е и много диетично - в 100 г зеленчук само 44 калории. В червеното цвекло има 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.

Червеното цвекло се препоръчва за ускоряване процесите на обмяна на веществата в организма. И въпреки наличието на захари, то е полезно за консумация дори от диабетици.

За вас е препоръчително да пиете изцедения сок (от 100 до 300 мл на ден) за общо подобряване състоянието на организма, както ви е препоръчал личният ви лекар. Ако ви се гади, когато го пиете, пробвайте да го направите като коктейл от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони. Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават дейността на черния дроб и затова е възможно да получавате състояния на гадене.

Препоръчам няколко варианта как да приемата сока на цвеклото с други продукти. Изпробвайте как ще ви се отрази, ако направите сок от 1 част цвекло, 1 част моркови и 1 част ряпа. Също така опитайте да смесите с мед сока от цвекло - ще усетите по-различен и сипкав вкус.

Високото съдържание на йод и магнезий в цвеклото го правят подходяща храна за хора, които навлизат в по-зряла възраст и за болни от атеросклероза.

В заключение ще ви препоръчам, когато изцедите сока от цвеклото, да го оставите да "подиша" около 40-50 минути, преди да го смесите с останалите сокове, които сте избрали. Пробвайте да приемате коктейла преди хранене, като преди това изпиете една чаша вода.Тъй като сокът от цвекло има много силно очистващо действие за организма, наистина е възможно да получите гадене, затова намалете дозата. При често приемане на сок от цвекло е възможно урината ви да има по-червен цвят, но това да не ви притеснява.

Желая ви успех и ще очаквам да разбера дали "коктейлите", които ви препоръчах с червеното цвекло, са дали ефект.